Gratis offerte

Eurosong 2023 uittesten op groot scherm

Het is alweer jaren geleden dat we in België nog eens preselecties deden om te bepalen wie ons land mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Aangezien wij al eens graag een test doen, besloten we om Eurosong eens op een groot scherm te plaatsen en te kijken of het niet mogelijk is om vanuit een auto mee te volgen.

Hieronder beschrijven we hoe onze test eruit ziet, maar laat ons eerst eens een belangrijk onderscheid toelichten.

1st things 1st: Eurosong en Eurovisiesongfestival?

De twee zijn niet hetzelfde, hoewel we ze in de volksmond vaak (onterecht) als synoniemen zien. Laten we die verwarring meteen wegnemen:

  • Eurosong is een Belgisch tv-programma waarin (dit jaar: 7) kandidaten meedoen om te bepalen wie België mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival later dit jaar.
  • Eurovisiesongfestival is het Europese tv-programma dat velen van ons beter kennen. Elk deelnemend land heeft 1 inzending (in 2023: 37 landen in totaal) en het land met de meeste punten in de finale wint.
Op 9 januari start de eerste aflevering van de eerstgenoemde. Eurosong bekijken of herbekijken kan op VRT MAX, het digitale kijkplatform van de VRT.
 

De test: beeld op scherm, audio op autoradio?

Video

Om de beelden live op ons LED scherm te krijgen hebben we 2 opties:

  1. We streamen Eurosong via VRT MAX live op onze laptop en dupliceren het beeld.
  2. We koppelen de uitgang van een Telenet TV-box (of gelijkaardig) aan een player/scaler (bij ons een Taurus player) en lussen de output door via een lange (bij ons ethernet) kabel naar het LED scherm.
Wij hadden een lichte voorkeur voor de 2de optie omdat streamen wat vertraging en hapering veroorzaakt. Als je dat bovendien via wifi (ipv kabel) doet is het beeld nog minder stabiel. Sowieso heb je met een extra lus van 50 meter naar een LED scherm nog een extra vertraging (hoewel veel minder).
 

Audio

We willen niet dat de autoruiten open moeten om de muziek te horen. Dat lossen we op met een audiotransmitter die op korte afstand de audio op een radiofrequentie zet. Zo'n apparaatje werkt heel erg basic. Je hebt een 3-tal schuifknopjes, zo klein dat je ze met een tandenstoker moet verschuiven. Die laten 8 frequenties toe. Na 5 minuten testen heb je de juiste frequentie op je radio wel gevonden.

Stemmen op Eurosong?

Zie zo, met die setup moet dat zeker werken.

Nu is het enkel nog een kwestie van kijken naar de aflevering en genieten van een bakje popcorn. Die popcorn zal je zelf moeten maken. Ons stappenplan stopt hier.

Je favoriete kandidaat gevonden? Op de VRT MAX website leggen ze uit hoe je kan stemmen op je Eurosongkandidaat (2023 editie).

 
 

Waar vind je ons

Daca Ledscreen
Zeswegestraat 41
8750 Zwevezele

info@daca-ledscreen.be

Jan Caerels:
0478 99 28 97

Pieter Caerels:
0496 29 64 55