Gratis offerte

Wat is een LED scherm?

Een LED scherm (ook wel LED screen genoemd) is een groot lichtgevend beeldscherm dat opgebouwd is uit enorm veel kleine LED lampjes (LED: light-emitting diodes). Via software is het mogelijk om op al deze LED lampjes kleuren te genereren die uiteindelijk één groot beeld vormen. Vaak worden LED schermen ingezet voor reclame - bijvoorbeeld langs de weg - of voor het streamen van live beelden. Bij die laatste categorie zijn bekende voorbeelden het WK voetbal uitzenden op groot scherm of de Ronde van Vlaanderen livestreamen. Voor LED reclame kan je zowel LED schermen huren als kopen. De huuroptie gebruikt men vooral voor evenementen of reclame van tijdelijke aard, zoals opendeurdagen en aankondigingen.

  • daca-6.jpg
  • SMD leds
  • LED scherm

Voordelen van een LED scherm

LED schermen zijn goed vergelijkbaar met tv schermen, maar toch hebben ze bepaalde eigenschappen die ze aantrekkelijk maken voor doeleinden waar een tv niet voor geschikt is. Zo zijn ze uitermate geschikt voor reclame. Outdoor LED schermen bijvoorbeeld zijn perfect gemaakt om langdurig buiten te staan, terwijl tv's hier niet voor gemaakt zijn. Daarnaast zijn ze dankzij hun hoge IP rating (bij Daca Ledscreen: IP66) stof- en waterdicht gecertificeerd.

Een tweede groot voordeel is de felheid en lichtsterkte van de LED's. Het beeld is stukken feller dan dat van een tv of zelfs een beamer. Even ter referentie: een gemiddelde tv haalt zo'n 500-750 nits (of cd/m²) - de meeteenheid voor luminantie van beeldschermen. Een video projector (beamer) voor thuisgebruik haalt met moeite 600 nits (~2000 lumen). Nieuwsgierig hoe fel een LED scherm is? Onze LED schermen halen tot zo'n 6500 nits, al begrenzen wij ze tot 6000 voor hun levensduur. Vooral buiten is de lichtsterkte van een beeldscherm belangrijk aangezien direct zonlicht in de zomer ervoor kan zorgen dat je reclame moeilijk te lezen zou zijn om een tv of beamer.

Niet geheel verrassend zijn LED schermen bewust gemaakt in grote oppervlaktes, wat een derde voordeel is. De kleinste schermen zijn al snel 4 à 5 vierkante meter groot zodat het beeld ook van veraf goed leesbaar is. Onze P8 screen bijvoorbeeld is zo'n 6m². Je kan vandaag letterlijk in alle mogelijke afmetingen een scherm huren omdat ze modulair opgebouwd zijn, op basis van kleine modules of panelen.

LED’s zijn uiteraard ook zuinig en kostenefficiënt, waardoor je voor grote oppervlaktes toch een scherm kan aansturen zonder je blauw te betalen aan elektriciteit. Daarnaast is het zeer handig omdat je in veel gevallen met een gewone huisaansluiting van 220 Volt en 16 Ampère kan werken. Om eenzelfde oppervlakte van beeld te voorzien met een ander type scherm zou je wellicht meerdere circuits of drijfkracht nodig hebben.

Er is nog iets unieks aan LED schermen: doordat het een beeldscherm is, en geen bord langs de weg, valt de reclame enorm op. Zo geniet je van een publiciteit die:

  1. bewegend is
  2. opvallend is (licht valt op, zeker 's avonds)
  3. tot 8x meer impact heeft dan traditionele reclame

Soorten LED schermen

Er zijn diverse soorten LED schermen beschikbaar op de markt die volgens diverse karakteristieken onderscheden worden. Daarom wordt het soms complex om de juiste benaming te gebruiken. We leggen de soorten kort uit:

Indoor en Outdoor LED schermen:

  • Indoor LED schermen: schermen voor binnengebruik. Ze zijn niet regenbestendig (omdat het niet nodig is), en minder fel dan outdoor schermen. Wat voor binnengebruik wel belangrijk is, is de beeldverversingssnelheid (refresh rate), de kijkafstand & de flexibiliteit in grootte.
  • Outdoor LED schermen: LED schermen voor buitengebruik. Typerend is dat deze schermen een hoge IP rating hebben (regenbestendigheid) & dat ze vaak "vast" zijn opgebouwd in een metalen kader. Denk bijvoorbeeld aan de trailers die je regelmatig langs de weg ziet staan. Die zijn rigide in opbouw en niet echt makkelijk 'los te maken'.

LED walls, LED schermen, LED displays en LED screens:

  • LED walls: Dit is vaak een verwarrende benaming want ik zie ze zo vaak verkeerd gebruikt worden. In sommige gevallen zien we dit als synoniem gebruikt worden voor LED schermen. Maar meestal zal een LED wall verwijzen naar een scherm met grote oppervlakte (écht een muur) dat bovendien flexibel op te bouwen is. Zo kan je door enkele basispanelen aan elkaar te schakelen eender welk schermformaat verkrijgen. De verhuurder heeft dan bijvoorbeeld 200 (of 1000) m² aan panelen in voorraad, waarvan je zelf een bepaalde oppervlakte kan huren. Dat komt zeker van pas voor specifieke doeleinden op indoor evenementen, zoals in het Sportpaleis of op festivals als Tomorrowland, Pukkelpop en Werchter.
  • LED schermen, LED displays en LED screens: De drie benamingen worden continu door elkaar gebruikt, maar in feite zijn het synoniemen. In het Engels zal je heel vaak de term LED displays horen vallen. In Vlaanderen is de meest courante benaming toch 'LED scherm'. In dit geval spreken we over schermen met een vaste opbouw die niet bedoeld zijn om herhaaldelijk op te bouwen & af te breken. Bekende voorbeelden zijn LED schermen op trailers (of wagens) en schermen op bedrijfsgebouwen.

LED schermen vs LCD schermen

Voor indoor gebruik zijn LCD schermen wel aan te raden. De kijkafstand is een stuk lager, waardoor je van dichtbij al goed leesbaar beeld krijgt. Dit is wel op voorwaarde dat we over kleine oppervlaktes spreken. Als je al minimum 4 vierkante meter beeld wil, dan zal je daar moeilijk een LCD scherm voor vinden. Op zo'n moment zijn indoor LED schermen de beste keuze. Er bestaat veel verschil in, maar je kan vandaag al kwalitatieve indoor LED schermen huren met een pixelpitch van 2mm of dunner.

Voor alle andere gebruik, zijnde voor oppervlaktes vanaf 4 meter of voor buitengebruik zijn LED schermen de beste keuze. Ze kunnen heel goed tegen direct zonlicht en zijn echt in ieder mogelijk formaat beschikbaar.

Op zoek naar een LED scherm voor een evenement of voor bedrijfsreclame? Bel ons via 0478 99 28 97 of stuur een mailtje naar info@daca-ledscreen.be.

Waar vind je ons

Daca Ledscreen
Zeswegestraat 41
8750 Zwevezele

info@daca-ledscreen.be

Jan Caerels:
0478 99 28 97

Pieter Caerels:
0496 29 64 55