Gratis offerte

Wat is een pixel pitch?

De pixel pitch van een LED scherm is de afstand tussen 2 opeenvolgende LED's, uitgedrukt in millimeter. Deze afstandsmaat is geeft een indicatie van hoe scherp het beeld is. Bijvoorbeeld: pixelpitch van 8mm (ook P8 genoemd) zegt dat de afstand tussen 2 opeenvolgende LED's 8mm is. Hoe kleiner de pitch, hoe dichter de LED's bij elkaar zullen staan & hoe meer LED's op dezelfde oppervlakte te vinden zullen zijn. Je kan dus besluiten een kleinere pixelpitch overeenkomt met een kwalitatiever beeld op het LED scherm. Je realiseert namelijk meer afzonderlijke lichtpuntjes die elk 1 pixel voorstellen.

Je kan het vergelijken met een foto op je computer. Neem bv. een foto van 400 pixels op 200 pixels. Neem dan dezelfde foto van 800 op 400 pixels. Je zal een merkbaar verschil in scherpte zien als je inzoomt. Het is exact hetzelfde op een LED scherm, alleen zijn de pixels vervangen door fysieke LED lampjes.

  • LED pixelpitch

Verband met de kost

Of je nu een LED scherm koopt of huurt, de pixelpitch is een belangrijke factor aangezien het grotendeels de kost bepaalt van het scherm. Want hoe dunner je wil gaan in pitch, des te meer LED's op dezelfde oppervlakte zullen staan. Meer LED's betekent een hogere productiekost, en dat vertaalt zich sowieso in de huur- een aankoopprijs.

Pixel pitch meten of berekenen

 Als je echt je pitch van je scherm wil meten of de exacte manier wil achterhalen, dan moet je dit meten met de middelpuntsafstand.

Neem het middelpunt van de eerste LED, en meet van hieruit tot aan het middelpunt van de tweede LED. Dit doe je best met nauwkeurig meetmateriaal. In normale omstandigheden zal je een waarde van enkele mm verkrijgen. Helaas hebben we vaak geen nauwkeurige meetinstrumenten bij de hand. In dat geval is een trucje om snel de pitch te achterhalen. Meet over een bepaalde afstand & tel het aantal LED's tussen deze punten. Daarna gebruik je deze formule:

afstand in mm / # getelde LED's = led pitch.

Neem bv een LED scherm van 2,88m lang, dat 360 LED's breed is.

2880mm / 360 LED's = 8.0mm

Courante waarden

Voor een indoor LED scherm liggen de courante waarden tussen de 2 en 8mm, afhankelijk van de grootte van het scherm. Kleinere schermen hebben over het algemeen een dunne pitch nodig om een redelijke resolutie te behalen.

Outdoor LED schermen hadden vroeger (meer dan 5 jaar geleden) een gebruikelijke LED pitch tussen 10mm en 25mm. Vandaar de dag is zo'n scherm compleet verouderd en voldoet het niet meer aan de eisen van de huidige huurmarkt. Een pixelpitch tussen 6mm en 10mm is het meest voorkomend vandaag. De LED schermen van Daca Ledscreen hebben daarom een pitch van 8 en 10mm. De keuze is bewust genomen, want met een pitch van 8mm zit zowel kwalitatitief als budgettair met het beste LED scherm.

Download onze pdf over Pixel pitch voor meer informatie.

Waar vind je ons

Daca Ledscreen
Zeswegestraat 41
8750 Zwevezele

info@daca-ledscreen.be

Jan Caerels:
0478 99 28 97

Pieter Caerels:
0496 29 64 55