Gratis offerte

Hoe werkt een LED scherm?

Samengevat: Een LED scherm bestaat uit tienduizenden LED lampjes die allemaal samenwerken door allerlei kleuren te genereren die elke seconde tot 8000 keer verversen. Een LED scherm bestaat o.a. uit LED’s, IC chips, modules, grafische kaarten, aansturingssoftware & koeling. We leggen dit alles hieronder in detail uit.

LED scherm structuur

Het LED scherm

Als je wil opvallen met je merk of bedrijf, dan moet je gewoon ergens een mega scherm plaatsen: het LED scherm. Vandaag zie je steeds meer bedrijven die een LED scherm huren. Maar… Hoe werkt een LED scherm eigenlijk?

Wanneer je naar het beeld van een LED scherm kijkt, dan krijg je eigenlijk een lichtshow te zien. Daarmee bedoelen we: een show van duizenden (tot miljoenen) kleine LED lampjes. Die lampjes staan heel dicht bij elkaar, waardoor je ze vanop een afstand niet meer afzonderlijk kan onderscheiden. En dan krijg je: een beeld te zien.
Als je echter van dichtbij naar een LED scherm kijkt dan kan je makkelijk de afzonderlijke, gekleurde LED lampjes onderscheiden. Je hebt daar twee voorname soorten in:

  • De DIP LED’s
  • De SMD LED’s
DIP LED's
SMD LED's

 

DIP staat voor “Dual In-line Package”. Ze zijn de bekendste van look omdat het hier gaat om die klassieke LED’s met de twee beentjes en het traditionele kopje. Ze zijn echter niet zo efficiënt als SMD LED’s, maar wel goedkoper.

DIP LED lampjes van dichtbij

DIP LED lampjes zijn gegroepeerd per drie lampjes. 1 voor elk basiskleur van licht:

  • Rood
  • Groen
  • Blauw

Door deze drie kleuren te mengen, kan je zowat elke kleur genereren die je wil op je LED pixel. 100% wit betekent dat ieder lampje op volle sterkte brandt. Zwart beeld zal dan weer betekenen dat geen enkel lampjes brandt. Als je groen & rood tegelijk brandt, dan zal je geel licht krijgen.
SMD LED’s zijn eigenlijk een verbeterde versie van de traditionele DIP’s. SMD staat voor “Surface Mounted Device”. Ze zijn stukken kleiner dan de DIP LED’s. Ze zijn makkelijk te herkennen omdat het gaat om 1 lampje in plaats van drie lampjes. In dat ene lampje zitten eigenlijk 3 diodes op dezelfde chip die meteen alle kleuren kunnen genereren.

SMD LED lampjes van dichtbij

De pixel

Zo’n groepje van drie lampjes kan in feite 1 specifiek kleur genereren. Daarom spreken we in dat geval van een pixel (of LED pixel). Een LED scherm kan tienduizend tot wel miljoenen van die LED pixels bevatten.

De pixel pitch en de kijkafstand

Zoals we reeds stelden kan je met die LED’s zowat ieder kleur maken. Maar het kleur (en het beeld) wordt pas zichtbaar als je er ver genoeg van staat (zeker bij DIP LED’s). Sterker nog, als je een degelijk beeld wil kunnen zien – waarbij alle kleuren samenwerken tot 1 visualisatie – dan moet je zeker een 5 à 10 tal meter verder staan. De exacte kijkafstand is voor ieder LED scherm verschillend en is vooral afhankelijk van de pixel pitch. Hoe kleiner die pitch is, des te dichter de LED’s bij elkaar zullen staan. En dat is beter voor de kijkafstand, want die is lager omdat het beeld reeds van dichterbij duidelijk is.


Wil je het beeld dus beter kunnen zien van dichtbij, dan moeten de pixels dichter bij elkaar staan (= dunnere pixel pitch).
Een voorbeeld: Met een pixel pitch van 5 mm staan de LED’s maar 5mm uit elkaar. De kijkafstand zal hier lager dan bij een 10 mm pitch.

pixel pitch voorbeeld

Een DIP of toch een SMD LED scherm kiezen?

Historisch gezien zijn DIP LED schermen vooral bekend voor outdoor gebruik, omdat ze goedkoper waren. Voor indoor gebruik moeten de LED’s veel dichter bij elkaar zitten, maar dat geeft problemen bij DIP LED’s, in termen van warmte & plaats. Daardoor waren SMD LED’s vroeger zeer populair bij indoor LED schermen. De sector is echter enorm geïnnoveerd doorheen de jaren, waardoor de kosten van SMD LED schermen drastisch verlaagd zijn & het ook betaalbaar werd om een kwalitatief outdoor LED scherm te voorzien van SMD LED’s. De beeldkwaliteit ervan is namelijk stukken beter, alsook de felheid van het licht. Vandaag de dag zie je daarom bijna geen nieuwe DIP schermen meer.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit wordt in hoofdzaak bepaald door de LED en de LED pixel pitch. Met een goed merk van LED (zoals Nationstar) zit je zeker goed. De pixel pitch die je nodig hebt zal afhangen van project tot project. Maar de algemene regel is: hoe dunner de pixel pitch, des te meer LED pixels je kan genereren. Met meer LED pixels in je scherm wordt je beeld dermate beter. Net zoals op een computer dus.
Daarnaast kan een verkoper of verhuurder je soms proberen te overtuigen met de zogenaamde refresh rate (verversingssnelheid). Dit is de frequentie waarmee een pixel zijn kleur ververst. Sommige LED’s krijgen tot 8000 keer per seconde (8000 Hertz dus) een nieuw signaal omtrent hun kleur. Al vind ik dit persoonlijk meer een egometric. Het verschil tussen een 6000 Hertz en een 8000 Hertz merk je nauwelijks nog. Focus in eerste instantie maar op de pixel pitch en de resolutie van je LED scherm.

Opbouw uit modules

Zo’n LED scherm wordt typisch opgebouwd uit kleine tegels. Wij spreken dan over ‘modules’. Ze hebben steeds een vast aantal LED’s in de lengte & in de breedte. Zo kom je al eens een module van 16 x 16 LED’s tegen, maar ook 32 x 32 LED’s of 72 x 36 LED’s.

LED module voorkant en achterkant

Samen vormen alle modules het beeld, maar ze worden wel afzonderlijk aangestuurd.
Typisch heeft elke module aan de achterkant een reeks IC chips. Het zijn die chips die aan elke LED (of elke reeks LED’s) zeggen welk kleur ze wanneer moeten tonen. Jawel, die IC chips geven in sommige gevallen tot 8000 keer per seconde een kleursignaal door aan de LED. Ze bepalen bovendien ook hoe hard de lampjes op een bepaalde milliseconde moeten branden.

Ventilator

Binnenin de kast (de cabinet) van een actief LED scherm krijgt de elektronica natuurlijk warm na een tijdje. Net zoals bij een laptop dus. Er is dus in ieder LED scherm enige koeling nodig. Daarom zitten in zo’n kast enkele ventilators die de elektronische onderdelen koel houden.

cabinet LED scherm met ventilators

Computergestuurd via: de receiving card

LED receiver card

Deze computer (die in feite op 1 printplaat is bevestigd) stuurt alle modules aan, en bij extensie dus ook alle lampjes. In een 6 m² scherm zitten typisch 2 tot 4 receiving cards, die elk een reeks modules aansturen.
Dus iedere receiving card verwerkt dan een stukje van het beeld? Ja, precies!
De pientere lezer kan misschien het al raden: Dan moeten de receiving cards ook vanuit een centrale kaart input krijgen. Dat is exact wat een sending card doet. Die zet het input signaal (live HDMI of beeld van een SD kaartje) om naar een formaat dat de receiving cards begrijpen & deelt aan iedere receiving card mee welk stukje van het beeld voor hen bestemd is.

LED sending card

Zo krijg je dus eigenlijk een watervalsysteem van beeldstukken. De receiving cards verdelen elk hun stuk van het grotere beeld naar de modules en elke module heeft x aantal IC chips die de LED’s voorzien van kleur en felheid op een zeer hoge frequentie.

 

De input

Wat je ook wil plaatsen op een LED scherm… al is het een reclamefilmpje, een animatie, aankondiging of live voetbal. Je moet je beeld natuurlijk wel ergens vandaan halen. Gelukkig zijn er vandaag echt superveel mogelijkheden voor je input. Je kan het zowaar niet bedenken of je kan het aansluiten op een LED scherm:

  • SD kaart
  • USB stick
  • Spelcomputers
  • Laptops
  • Eender welke HDMI aansluiting (voor live beeld)
  • Digibox
  • Filmcamera’s
  • Mediaplayers
  • Video scaler

Ieder van die inputs kan dienen als beeld voor je scherm.
Dus je kan er ook live voetbal (het WK bijvoorbeeld) of wielrennen op projecteren. Al gebruiken wij voor reclame meestal video’s die we op onze mediaplayer (een soort DVD speler, maar dan zonder DVD’s) zetten. Gewoon een Powerpoint of WMV videotje doorsturen naar ons & wij doen de rest!

Ook een LED scherm huren?

Geef je bedrijf of event een unieke vorm van publiciteit en huur een van onze schermen. Vraag een gratis offerte via info@daca-ledscreen.be of via 0478 99 28 97.

 

Waar vind je ons

Daca Ledscreen
Zeswegestraat 41
8750 Zwevezele

info@daca-ledscreen.be

Jan Caerels:
0478 99 28 97

Pieter Caerels:
0496 29 64 55